Home Contact Nieuwsbrief
 
Amerika
 
 

Argentinië

Landinformatie | Buenos Aires | Córdoba | Iguazú National Park | Klimaat & Beste reistijd | Geografie

Buenos Aires "mooie luchten"

Buenos Aires is de hoofdstad van Argentinië, gelegen aan de Río de la Plata. Deze rivier is zo breed dat het vaak voor de zee wordt aangezien. Buenos Aires is twee keer gesticht. De eerste keer was in 1536 door Don Pedro de Mendoza, een Spaanse kolonist. Hij stichtte een nederzetting bij de Riachuelo de los Navíos genaamd Nuestra Señora del Buen Ayre. Deze nederzetting moest echter worden verlaten. De tweede keer was in 1580 door Juan de Garay die het Santisima Trinidad noemde, op de plaats waar nu Plaza de Mayo zich bevindt. De haven behield echter de naam van de oorspronkelijke nederzetting.

In de 19e eeuw begon de plaats echt te groeien toen er een grote immigratiegolf plaatsvond. In de haven kwamen Spaanse, Italiaanse, Britse, Joodse, Duitse, Franse, Portugese, Syrië, Libanon, Poolse en Russische immigranten aan. Daardoor heeft de stad veel verschillende bouwstijlen. In de 20e eeuw volgden nog meer immigraties uit zowel de rest van Argentinië, andere Latijns-Amerikaanse landen als ook Azië en Oost-Europa. Buenos Aires is de enige stad in het land die meer Europees dan Zuid-Amerikaans is.

Tegenwoordig is Buenos Aires een kosmopolitische, multiculturele en bruisende stad. Het is de toegangspoort van Argentinië. De mensen hebben verschillende culturen en religies en elke wijk heeft weer zijn eigen sfeer. Ongeveer 30% van de totale bevolking woont hier. Dit zijn rond de 3 miljoen inwoners maar inclusief de aangrenzende voorsteden kom je zelfs op bijna 10 miljoen.Hierdoor behoort het tot een van de 10 meest bevolkte stedelijke centra in de wereld. De inwoners, Porteños genaamd (inwoners van de havenstad) zijn sociaal, extravert, vriendelijk en behulpzaam. Als je geluk hebt wordt je uitgenodigd voor een lunch of diner waarbij je typische gerechten kunt proeven, eventueel vergezeld van het karakteristieke drankje "mate", een soort thee.  

De stad heeft wolkenkrabbers en moderne gebouwen maar ook een historisch centrum waar diverse bouwstijlen uit het verleden te zien zijn. Andere kenmerken zijn de brede straten, mooi aangelegde parken en tuinen, grote pleinen en statige gebouwen. In Buenos Aires hoef je je absoluut niet te vervelen. Er is, ongeacht het budget, voor elk wat wils. Overdag kun je gaan shoppen in een van de vele winkelstraten met een overvloed aan winkels, zowel internationale merkwinkels als kleine boetieks. Buenos Aires is een van de belangrijkste culturele centra van het continent met meer theaters dan New York. Daarnaast zijn er beroemde traditionele en moderne musea en zeer veel kunstgalerieën. Heerlijk eten kan in de uitstekende restaurants, er zijn er meer dan 3000. Wie niet vegetarisch is zal genieten van een echte Argentijnse steak of een asado, een barbeque met veel vlees. Argentinië is tevens bekend van de goede wijnen. 's Avonds kun je een bezoek brengen aan een van de honderden cafés, een theater bezoeken of naar een festival.   

Eenbezoek aan Buenos Aires is niet kompleet zonder kennis gemaakt te hebben met de verleidelijke tango. Deze muziek zit in de ziel van de Porteños en is een dans die de hele wereld fascineerde. De tango is een kombinatie van ritme, melancholische teksten en sensuele dans. Het is eind jaren 1800 ontstaan uit een culturele mix van voormalige Afrikaanse slaven en Europese immigranten. Er zijn veel shows die bijgewoond kunnen worden maar je kunt ook zelf een tangoles nemen. Een leuke manier om de stad te zien en te ontdekken is per fiets. Er zijn op diverse plekken fietsen te huur, eventueel met een gids.

Buenos Aires heeft zoveel te bieden dat je er makkelijk een paar dagen kunt doorbrengen. Het is vanwege het milde klimaat het hele jaar te bezoeken. In de maanden januari en februari is het zomer en zie je veel mensen naar het strand gaan. 's Winters regent het soms maar nooit in extreme hoeveelheden.

Bezienswaardigheden

Plaza de Mayo: groot ovaal plein voor het paleis, het punt voor protesten, opstanden, demonstraties en rellen, jarenlang verzamelden hier de Madres de Plaza de Mayo (de Dwaze Moeders) om opheldering te krijgen over hun vermiste kinderen die tijdens het dictatoriale bewind waren verdwenen, ze dragen witte hoofddoeken, dit symbool is op het plein gespoten, nog steeds lopen ze elke donderdag rond de obelisk als eerbetoon aan de verdwenen mensen.

Casa Rosada: paleis van de president, ook Casa de Gobierno (regeringsgebouw) of Palacio Presidencial (presidentieel paleis), zalmroze gebouw, de presidentiële familie woont hier niet maar werkt er wel, op het balkon zijn veel toespraken gehouden waaronder die van presidentsvrouw Eva (Evita) Perón en paus Johannes Paulus de Tweede, er worden rondleidingen gehouden (vooraf inschrijven).

Museo de la Casa Rosada: museum over het verleden van het stadsbestuur, gedenkwaardigheden van Perón en de geschiedenis van alle Argentijnse presidenten, tot National Historisch Monument van Argentinië verklaard.

Pirámide de Mayo
(Obelisco): uit 1936, nationaal historisch monument, 67 m hoog, in het centrum, herdenkt de revolutie uit 1810 die eindigde in 1816 toen Argentinië onafhankelijk werd van Spanje.

Catedral Metropolitana: geopend in 1836, prachtige kathedraal, aantal keren verbouwd, in het mausoleum staat de sarcofaag van nationale held Generaal José de San Martín omgeven door 3 grote vrouwenbeelden die Argentinië, Chili en Peru vertegenwoordigen, de landen die door generaal Martín bevrijd zijn, verder zijn er ook graven van generaals Juan Gregorio de las Heras en Tomás Guido en die van de onbekende soldaat, de kathedraal wordt veel bezocht door zowel toeristen als gelovigen.

Teatro Colón: uit 1908, ingehuldigd met de opera Aïda van Verdi, een van de beroemdste en beste theaters ter wereld vanwege de zeer goede akoestiek, het is zowel van buiten als van binnen prachtig, in het theater hangt een gigantische kristallen kroonluchter, er worden opera- en balletvoorstellingen gehouden alsmede concerten, bekende namen zoals José Carreras, Plácido Domingo, Luciano Pavarotti, Maria Callas en dirigenten Bernard Haiting en Jaap van Zweden hebben hier opgetreden, in 2010 heropend na bijna 4 jaar gesloten te zijn geweest i.v.m. renovatie, je moet ruim van tevoren reserveren.

El Zanjón
: dit museum toont de geschiedenis van wat wordt gezien als de eerste nederzetting van Buenos Aires, het was ooit een huis van een rijke familie in de San Telmo wijk, in de jaren '80 werd het gerenoveerd en werden tunnels en waterreservoirs ontdekt, er zijn opgravingen gedaan en gedeeltes zijn gerenoveerd, op de begane grond is een museum waar diverse archeologische vondsten die werden aangetroffen te zien zijn, gidsen geven zeer boeiende rondleidingen van 1 uur (op zondag 30 minuten), de ingang is vrij onopvallend, mocht de toegangsdeur gesloten zijn dan kun je aanbellen om te horen wanneer er een rondleiding wordt gegeven.

Museo Nacional de Bellas Artes (MNBA)
: uit 1933, Nationaal Museum van Schone Kunsten, indrukwekkende collectie met zowel historische als hedendaagse werken van Argentijnse en internationale artiesten, er zijn tijdelijke en permanente tentoonstellingen, de bibliotheek is gespecialiseerd in boeken over kunst en heeft een kunstuitleen.

MALBA - Museo de Arte Latinoamericano Buenos Aires: uit 2001, bezit een van de meest uitgebreide permanente collecties Latijns-Amerikaanse kunst, wereldberoemd vanwege de Colleción Costantini; een selectie van meer dan 200 werken van 78 kunstenaars, regelmatig exposities, fungeert tevens als cultureel centrum met literatuurcursussen, er is een bioscoop, Café des Arts en een winkel, een must voor kunstliefhebbers.

Puerto Madero

Puerto Madero was een verwaarloosde industriële havenwijk, in de jaren '90 gerestaureerd, sindsdien een trendy en chique wijk met bedrijven, kantoren, luxe hotels en appartementen, bioscopen en theaters, luxe restaurants en chique winkels, elke straat is naar een vrouw vernoemd, de prachtige Puente de la Mujer (brug van de vrouw) verbindt oost en west.

Reserva Ecológica Costanera Sur: 3.5 km², natuurreservaat, een groot contrast met de aangrenzende drukke stad, een aantal paden loopt naar de rivier, je kunt wandelen, fietsen, picknicken of vogelspotten (o.a. flamingo's en parkieten), er zijn verschillende uitkijkpunten en telescopen, bij de ingang van het reservaat zijn fietsen te huur. 

Recoleta

De wijk Recoleta werd in de 18e eeuw bewoond door de monniken die hier een klooster stichtten het "Convento de los Padres Recoletos", nu een historische en elitaire wijk (waar Máxima opgroeide), leuke café’s, veel galerieën en musea, hippiemarkt, Iglesia Nuestra Señora del Pilar, grootste trekpleister is de begraafplaats.

Cementerio de la Recoleta
: ca. 5 ha, zeer bekende begraafplaats, begin 18e eeuw grond van de Recoletos monniken, na onteigening werd het in 1822 een begraafplaats genaamd Cementario del Norte, in eerste instantie alleen voor katholieken, na een tijd van verwaarlozing werd het indrukwekkend verbouwd, met meer dan 4700 sierlijke graven en mausolea lijkt het een openluchtmuseum, het is de laatste rustplaats van nationale helden, voormalige presidenten, bekende persoonlijkheden en vele adellijke families, het bekendste en meeste bezochte graf is van Eva Perón, op zondag wordt een rondleiding gehouden.

Chacarita

Cementerio de la Chacarita: 95 ha, indrukwekkende begraafplaats, grootste van Argentinië, ontstaan tijdens de gele koorts epidemie in 1871, degene die aan de gele koorts waren overleden mochten nl. niet op Recoleta begraven worden en andere begraafplaatsen waren vol, er liggen veel artistieke mensen begraven zoals componisten, zangers, schrijvers en acteurs, het bekendste graf is van Carlos Gardel, de "koning van de tango" met een speciale gedenksteen, elke 2e en 4e zaterdag van de maand zijn er rondleidingen. 

Palermo

Palermo is de groenste en grootste wijk van Buenos Aires, verdeeld in de subwijken Palermo Viejo, Palermo Parque, Palermo Chico en Palermo Verde. 

Palermo Viejo: oud Palermo, was vooral een kunstwijk, tegenwoordig een hippe wijk, veel bezocht door jongeren, er zijn veel trendy bars, goede restaurants en terrasjes, de winkels hebben vooral nieuwe merkkleding.

Parque Tres de Febrero (Bosques de Palermo)
: 25 ha, een van de grootste parken in de stad, met een rozentuin (Rosedal), 3 meren, een Japanse tuin, een dierentuin, het Galileo Galilei planetarium en een paardenrenbaan, je kunt hier heerlijk wandelen, fietsen of een boottocht op het meer maken, op zaterdag zijn fietsen te huur.

Jardín Japonés: 2 ha, deze Japanse tuin is buiten Japan de grootste ter wereld, een grote verscheidenheid aan planten, zowel Japanse als Zuid-Amerikaanse planten, verder zijn er diverse traditionele Japanse sculpturen, een Japanse boeddhistische tempel, een groot meer met 2 traditionele bruggen, een Japans restaurant, naast de ingang is een kas met bonsai boompjes, er is een tuincentrum en een cadeauwinkel.  

La Boca

La Boca is de oudste wijk in Buenos Aires, hier kwamen de immigranten uit Frankrijk, Spanje en met name Italië aan met als gevolg "pequeña Italia" (klein Italië), gelegen aan de monding (boca = mond) van Rio Ciachuelo, van handelscentrum met belangrijkste haven uitgegroeid tot een gezellige kunstenaarswijk, Calle Carminito is de beroemde sfeervolle hoofdstraat met felgekleurde huizen en gebouwen, tango shows, restaurants en artiesten die hun werk verkopen.

La Bombonera
: voetbalstadion, geopend in 1940, thuisbasis van de Club Atlético Boca Juniors, een van de topclubs van Zuid-Amerika, plaats voor 49.000 fans, een wedstrijd zien is een goede manier om de Argentijnse cultuur te begrijpen en het enthousiasme en blijheid of juist teleurstelling van de Argentijnse fans mee te maken.

San Telmo

San Telmo is een van de oudste en tevens gezelligste wijken van de stad, hier woonden de rijkste inwoners van de stad tot de gele koorts uitbrak en velen de wijk verlieten, daarna werd de wijk voornamelijk bewoond door muzikanten, kunstenaars en immigranten, in 1969 werd het Museo de Arte Moderno de Buenos Aires(Mamba) geopend, gezellige wijk met veel koloniale architectuur, kerken zoals de Iglesia Nuestra Señora de Belen, musea, ateliers, antiekwinkels, traditionele cafés, stijlvolle winkels, gezellige pleinen, galerieën, antiekmarkten en beurzen, dè tangowijk met veel tangokroegen, theaters en scholen.

Plaza Dorrego: centrale plein in de wijk, veel bars en restaurants met live muziek en veel dans, elke zondag vindt de drukbezochte Feria de San Telma plaats, een antiekbeurs.

Calle Defensa
: elke zondag is de straat autovrij en is er een rommelmarkt met o.a. Argentijnse souvenirs, huishoudelijke goederen, kleding, kunst, eten en drinken.

Overig

Feria de Mataderos (Feria de las Artesanías y Tradiciones Populares Argentinas): hier kun je kennis maken met de culturele Argentijnse wortels en tradities, in 1986 begonnen met 40 kraampjes tegenwoordig wel 1000, traditionele ambachten, gaucho's in traditionele kledij houden paardrijwedstrijden, dansvoorstellingen, volksmuziek, workshops, verkoop van o.a. traditionele wollen poncho's, aardewerk, lederwaren, gaucho zilverwerk, lokale produkten zoals jam, ingeblikt fruit en wijnen, er zijn tal van eetkraampjes met regionaal eten en geroosterd vlees van de asado (barbeque), elke zondag van april t/m december in de Mercado Nacional de Hacienda.
 
Microcentro: druk stadscentrum met wolkenkrabbers, hoge torens, bankgebouwen, moderne en oude Europese gebouwen, veel winkels en boetieks, de bekendste winkelstraat is de levendige Calle Florida, een mix van voetgangers, klanten, artiesten, straatverkopers etc.

La Bomba del Tiempo: zeer populaire percussieshow, elke maandag in Ciudad Cultural Konex, een groep muzikanten speelt verschillende percussie instrumenten, gebaseerd op improvisatie, elke week een gitarist, zanger of trompetspeler te gast.

Delta del Tigre: mooie delta in een tropische omgeving waar je heerlijk kunt ontspannen, er zijn diverse eilandjes met cottages gebouwd op palen te bereiken met de watertaxi, zowel aan de rivieroevers als op de eilandjes liggen tal van restaurants, je kunt een roeiboot, kano of kajak huren of een boottocht maken in een catamaran, makkelijk te bereiken met de Tren de la Costa (kusttrein).