Home Contact Nieuwsbrief
 
Amerika
 
 

Argentinië

Landinformatie | Buenos Aires | Córdoba | Iguazú National Park | Klimaat & Beste reistijd | Geografie

Córdoba

Córdoba is in 1573 gesticht door de Spaanse Jerónimo Luis de Cabrera die het Córdoba de la Nueva Andalucía noemde. In de stad is een monument van hem te zien. Na Buenos Aires is dit de grootste stad van Argentinië. Córdoba is een moderne stad maar heeft tegelijkertijd nog veel koloniale gebouwen uit de 17e en 18e eeuw. Veel belangrijke politieke en culturele mensen hebben aan de Universidad Nacional gestudeerd waardoor de stad de bijnaam "la docta" kreeg (de geleerden). In Córdoba wonen veel Spaanse, Italiaanse, Franse, Duitse en Engelse immigranten. De typische muziek in Córdoba is cuarteto en de typische drank is Fernet con cola (een bitter en sterk drankje gemixt met cola). Er is een uitgebreid uitgaansleven met 22 musea, 4 theaters en veel restaurants en cafés.

Manzana JesuiticaManzana Jesuítica: Jezuïetenkwartier, staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst.
Universidad Nacional de Córdoba: uit 1614, oudste universiteit van Argentinië en een van de eerste in Zuid-Amerika, regelmatig gerestaureerd, bevat een Jezuïeten bibliotheek met boeken uit de 17e eeuw.
Colegio Nacional de Ntra. Sra. de Montserrat: college met een grote binnenplaats en een klokkentoren.
Iglesia de la Compañía de Jesús: uit 1645 maar pas voltooid in 1671, ontworpen door een Vlaamse pater genaamd Philippe Lemaire en voormalig botenbouwer, het dak van cederhout is in de vorm van een omgekeerde romp van een schip.
Capilla Doméstica: 1644, Jezuïeten kapel, sierlijk plafond gemaakt van o.a. beschilderde koeienhuid.

Cripta Jesuítica: 1608, onderdeel van het noviciaat, verlaten na de uitzetting van de Jezuïeten, het werd gesloopt en begraven, in 1928 ontdekt toen men de Avenida Colón wilde verbreden, vervolgens in de vergetelheid geraakt, in 1989 bij toeval herondekt, tegenwoordig een museum waar tentoonstellingen, lezingen en theatervoorstellingen worden gehouden, rondleiding door een gids is mogelijk.

Iglesia Catedral: bouw is in 1577 begonnen, gebouwd door verschillende architecten, waaronder Jezuïeten en Franciscanen, bovenop staat een Romaanse koepel.

Plaza San Martín: uit 1577, levendig centraal plein van Córdoba, hier staat ook het Cabildo, een koloniaal wit bestuursgebouw uit 1784.

Parque Sarmiento: grootste park in de stad, ligt op het hoogste gedeelte waardoor je een mooi uitzicht op de stad hebt, ontworpen door de Franse landschapsarchitect Charles Thays, omvat o.a. een meer, speeltuinen, kermis, dierentuin, skatebanen en een amfitheater.

Museo Histórico Provincial Marqués de Sobre Monte: uit 1772, één van de belangrijkste historische musea in het land, oudste en grootste koloniale huis in Argentinië, oorspronkelijk de woning van de Spaanse gouverneur van Córdoba, 26 kamers, uitgebreide collectie antieke meubels, militaire voorwerpen, religieuze kunstwerken.