Home Contact Nieuwsbrief
 
Amerika
 
 

Argentinië

Landinformatie | Buenos Aires | Córdoba | Iguazú National Park | Klimaat & Beste reistijd | Geografie

Geografie

Argentinië is een groot en uitgestrekt land in het uiterste zuiden van Zuid-Amerika. Het is het op 2 na grootste land van Zuid-Amerika en het op 8 na grootste land ter wereld. Argentinië grenst aan Bolivia en Paraguay in het noorden, Brazilië, Uruguay en de Atlantische Oceaan in het oosten en Chili in het westen en zuiden. Van oost naar west is het 1425 km op het breedste punt en 3.800 km van noord naar zuid. Argentinië heeft een lage bevolkingsdichtheid. Ongeveer 85% van de bevolking stamt af van Europese immigranten. Het merendeel woont in de hoofdstad en de provincie Buenos Aires.

Argentinië is een land met veel variatie in zowel klimaat als landschap. Het is grofweg in 4 regio's te verdelen.

Región del Norte Grande Argentino: noordelijk gedeelte subtropisch, in het oostelijk gedeelte  diverse meren en bossen, in het westelijke gedeelte woestijnachtige laagvlakte en savanne, de grootste rivieren nl. de Paraná en Uruqua lopen door deze regio, de beroemde Iguazú watervallen liggen op de grens met Brazilië.

Región del Nuevo Cuyo: noordwesten, het Andesgebergte langs de grens met Chili, hoge bergtoppen met de Aconcagua, de hoogste berg van Argentinië, vruchtbaar gebied, ideaal voor wijnbouw o.a. rond Mendoza.

Región Centro: centaal gelegen, vruchtbare pampa's, heuvels en vlaktes, steile rotswanden en watervallen, rond Cordóba bergland, het gebied rond Buenos Aires voornamelijk laagvlakte met de Pampa Humeda, een zeer vruchtbaar gebied waar voornamelijk landbouw plaatsvindt, de meerderheid van de bewoners woont in deze regio.

Región Patagónica: zuiden, dunbevolkt, in het westelijk deel grenst het aan het Andes gebergte, in het zuiden loopt het door tot Vuurland, het merengebied bevat meer dan 40 meren, Patagonië bestaat verder uit hoogvlakte met bossen, bergen, gletsjers en vulkanen en heeft een koud en vochtig klimaat.

Grootste meer: Lago Argentino (1.466 km²).
Hoogste waterval: Iguazú Falls (op de grens met Brazilië).
Langste rivier: Paraná River.
Hoogste punt: Cerro Aconcagua 6.959 m.
Laagste punt: Laguna del Carbon (-105 m).

Er zijn 23 provincies en 1 autonome stad Buenos Aires: Buenos Aires, Catamarca, Chaco, Chubut, Cordoba, Corrientes, Entre Ríos, Formosa, Jujuy, La Pampa, La Rioja, Mendoza, Misiones, Neuquen, Rio Negro, Salta, San Juan, San Luis, Santa Cruz, Santa Fe, Santiago del Estero, Tierra del Fuego - Antartida e Islas del Atlantico Sur (Tierra del Fuego) en Tucuman.


Oppervlakte: 2.780.400 km² (ca. 66x Nederland). De Falkland Islands horen bij Groot-Brittanië.
Aantal inwoners: ca. 41 miljoen.
Hoofdstad: Buenos Aires.
Taal: Spaans (officieel), Italiaans, Engels, Frans.
Staatsvorm: Republiek (República Argentina).
Valuta: Argentijnse Peso (ARS).
Tijdverschil: in onze zomer 5 uur vroeger, in onze winter 4 uur uur vroeger.