Home Contact Nieuwsbrief
 
Amerika
 
 

Argentinië

Landinformatie | Buenos Aires | Córdoba | Iguazú National Park | Klimaat & Beste reistijd | Geografie

Mendoza

Mendoza werd in 1561 gesticht en is de provinciale hoofdstad van de Cuyo regio. Het is een belangrijke Argentijnse stad, bekend van de beroemde Malbec wijnen, de Aconcagua berg en generaal San Martín, de Argentijnse held die hier zijn leger organiseerde en de onafhankelijkheid won. In 1861 vond er een zware aardbeving plaats die aan meer dan 5000 mensen het leven kostte. Daarna werd de stad ingrijpend verbouwd. Het is een relaxte en zeer schone stad met brede straten en mooie pleinen en parken.

Mendoza is het meest belangrijke wijncentrum van Zuid-Amerika. Er zijn meer dan 800 wijnboerderijen waarvan er ongeveer 100 bezoekers ontvangen. Sinds 2005 is Mendoza lid van de Great Wine Capitals of the World. Dankzij de irrigatiesystemen van kanalen en sloten zijn er veel traditionele "fincas Mendocinas" waar fruitbomen, olijven en andere gewassen groeien.

Mendoza
Naast wijnproductie is toerisme ook een belangrijke inkomstenbron. De stad biedt talloze restaurants, diverse winkelcentra, winkels die regionale produkten verkopen, ijssalons, bioscopen, casino's, discotheken, theaters, pubs, nachtclubs en musea. Daarnaast zijn er talrijke accommodaties met hotels, hostels, bungalows, apart-hotels en campings. Mendoza biedt talloze sportieve activiteiten zoals raften en kajakken op de Río Mendoza, paardrijden, wildwaterkanoën, paragliden van de 700 m hoge Cerro Arco, windsurfen, fietsen, wandelen en vissen. Mendoza heeft een internationale luchthaven.Plaza Independencia: mooi centraal plein met pergola's en fonteinen, er worden beurzen en culturele evenementen gehouden, in het weekend vaak live concerten, rond het plein een museum en veel bars, restaurants en hotels.

Parque General San Martín: 865 acre, een prachtig park ontworpen door Carlos Thays, gelegen aan de voet van een heuvel, het omvat o.a. bossen, een rozentuin, een dierentuin, een nationaal science museum, voetbalstadions, een amfitheater waar veel festiviteiten waaronder Vendimia plaatsvinden, op de top staat het Cerro de la Gloria monument als eerbetoon aan generaal San Martín en zijn leger.

Vendimia: wijnfestival, bestaat al sinds 1936, vindt elk jaar plaats op de eerste zaterdag van maart, ontstaan uit de tijd dat de immigranten het eind van het oogsten vierden, er is tevens een verkiezing van nationale koningin van de wijn, zij wordt gekroond met wijnbladeren en druiventrossen, verder zijn er shows en optredens en er is vuurwerk.

Caminos del Vino: deze wijnroute gaat door een prachtig landschap vol wijngaarden. Langs de route zijn tal van wijnhuizen die bezocht kunnen worden om wijn te proeven. Overnachten kan in een van de lodges onderweg maar sommige wijnhuizen bieden die mogelijkheid ook. Er worden in Mendoza ook wijntochten per fiets aangeboden.

Cerro Aconcagua: 6959 m, de hoogste berg van Zuid-Amerika, ligt in het Parque Provincial Aconcagua, je kunt hier bergbeklimmen maar ook skiën en snowboarden, er zijn diverse ski resorts waarvan Las Leñas de modernste is, er zijn voldoende aprés ski mogelijkheden met disco's, pubs en restaurants.