Home Contact Nieuwsbrief
 
Amerika
 
 

Argentinië

Landinformatie | Buenos Aires | Córdoba | Iguazú National Park | Klimaat & Beste reistijd | Geografie

Patagonië

Patagonië is een zeer groot gebied in het uiterste zuiden van Zuid-Amerika dat zich uitstrekt over zowel Argentinië als Chili. Het bevat 5 provincies;  Rio Negro, Neuquén, Chubut, Santa Cruz en Tierra del Fuego en heeft een oppervlakte van 880.000 km². Dit is bijna 1/3 van de totale oppervlakte van Argentinië. De grote aantrekkingskracht van Patagonië zijn de bergen, gletsjers en unieke flora en fauna. Natuurliefhebbers die houden van ongerepte natuur zullen hier een onvergetelijke reis beleven.

Patagonië is een ruig gebied en zeer dunbevolkt. De inwoners worden Patones genoemd en zijn van oorsprong Tehuelche indianen. Er zijn nog maar een aantal kleine gemeenschappen over. Ze houden zich vooral bezig met het fokken van schapen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het typische vlees van de regio het Patagonische lamsvlees is. De bevolking staat bekend als zeer vriendelijk. Een duidelijk kenmerk van het klimaat is de altijd aanwezige wind, soms tot wel 100 km/uur. 

Bariloche (San Carlos de Bariloche)

Bariloche is een vrij jonge stad, in 1902 gesticht aan de oevers van het Nahuel Huapi meer. Het ligt op een hoogte van 770 m in het noordwesten van Argentijns Patagonië.  De stad onderscheidt zich door zijn karakteristieke architectuur en door zijn ligging in een prachtige omgeving bestaande uit heuvels, uitgestrekte bossen, meren, gletsjers, bergen, nationale parken en een weelderige flora. Dit mooie bergdorp is uitgegroeid tot de toegangspoort naar Patagonië. Het is een van de meest bevolkte steden in de provincie en tevens een van de belangrijkste toeristische centra in Argentinië. De bevolking is een mix van oorspronkelijke bewoners met Europese immigranten, het merendeel uit Zwitserland. Het wordt ook wel het "Zwitserland van Zuid-Amerika" genoemd. Dit is duidelijk zichtbaar aan de bouw zoals chalets, de sfeer, het eten (kaasfondue) maar vooral de overheerlijke chocolade. Het is de chocolade stad van het land en heeft zelfs een chocolade museum.

Bariloche wordt door zowel Argentijnen als toeristen bezocht. Zomers zijn er veel buitenactiviteiten te doen zoals paardrijden, fietsen langs de meren, raften, paragliden, duiken, kajakken, vissen of gewoon lekker wandelen. Tussen half juni en begin oktober verandert het dorp in dè wintersportplaats van Argentinië. Deze toeristenplaats biedt winkelcentra, uitstekende restaurants, cafés, uitgaansgelegenheden en tal van accommodaties.  Bariloche Centro Cívico: geopend in 1940, bestaat uit diverse gebouwen in Zwitserse stijl, hier bevinden zich het stadhuis met klokkentoren, een toeristen informatiecentrum, de politie, een bibliotheek, Museo de la Patagonia (museum) en Emilio Frey Venue waar culturele evenementen en kunsttentoonstellingen plaatsvinden, om het Zwitserse plaatje kompleet te maken lopen er St. Bernhards rond. 

Cerro Catedral: ligt op 1.030 m, een heel uitgebreid en populair skigebied met toppen tot 2.000 m, er zijn restaurants, kluisjes, kleding- en souvenirwinkels, skiverhuur, informatiecentrum, kinderdagverblijf, skischool, winkelcentrum en disco's, zomers een heerlijk gebied voor bergbeklimmen of wandelen.

Fiesta Nacional de la Nieve: beroemd en nationaal jaarlijks sneeuwfestival, er zijn concerten, optochten en vuurwerk, er vinden allerlei evenementen plaats zowel op sport, artistiek als sociaal gebied, er wordt ook een Nationale Sneeuwkoningin gekozen.

Avenida Bartolomé Mitre: hoofdwinkelstraat, veel gebouwen van hout en steen met bogen en balkons, veel chocolade- en kledingwinkels, boetiekjes, souvenirwinkels en reisbureaus.

Catedral Nuestra Señora del Nahuel Huapi
: gebouwd in 1942, de kathedraal is nooit helemaal afgewerkt, tegenwoordig wordt het gebruikt als kapel, het heeft mooie glas-in-lood ramen die in 1947 werden geplaatst.

Isla Victoria
: 32 km², sinds 1934 beschermd gebied, het ligt in het midden van het meer, in het park is een rijke flora en fauna, met een boot vaar je vanaf Puerto Pañelo naar het eiland, de top van de Cerro Bella Vista (900 m) is wandelen of met de stoeltjeslift te bereiken, uitrusten kan bij het Playa del Toro strand.
Nahuel Huapi Parque National: 710.000 ha, komt uit de Mapuche taal, Nahuel betekent tijger en Huapi eiland, er zijn diverse inheemse boomsoorten

Fauna: edelhert, Guanacos (wilde lama), Huillín (bedreigde rivierotter), Hhuemul (hert), Monito del Monte (zeer schaars), Pudú (kleinste hert ter wereld), poema, rode vos, zorilla (gestreepte bunzing),
Vogels: aalscholver, fuut, ibis, rode kolibrie, Magelhaengans, meeuw, Rayadito, roodkeel-tapaculo, specht, grote trap, witkuifelenia, veel roofvogels waaronder de Condor

Los Arrayanes Parque Nacional: 17 km², opgericht in 1971 met als doel het bos te behouden, de Arrayane bomen hebben een gladde kaneelkleurige bast en gedraaide stammen, het park ligt op het Quetrihué schiereiland aan de oever van het meer, je kunt er naartoe fietsen of voor de liefhebbers naartoe wandelen via een 12 km lang pad.
 
Fauna: guanacos, herten, kleine vossen.
Vogels: adelaars, condors, havikken, spechten.

Cerro Campanario: de top (1.050 m) is te bereiken met een stoeltjeslift of na een korte maar steile wandeling van ca. 30 minuten, vanaf hier heb je een geweldig 360° uitzicht op de meren, bergen en bossen, er is een café waar o.a. koffie, thee en lokaal gebak te koop is.

Circuito Chico
: kleine route, 60 km lange rit langs het Nahuel Huapi meer, onderweg passeer je restaurants, theehuizen en op diverse plaatsen zijn zelfgemaakte/eigengemaakte goederen en chocolade te koop.

Circuito Grande: grote route, 248 km, een prachtige, uitgebreide route langs diverse meren.

Península Valdés

Puerto Madryn
Puerto Madryn is een klein plaatsje aan de Patagonische kust. Het is de belangrijkste toeristische trekpleister in het gebied en toegangspoort naar het Valdés schiereiland. Er zijn een wandelpromenade en een aantal restaurantjes, winkeltjes en een strand. Van hieruit vertrekken de Southern Right Whale Watching Tours. Er zijn dan ook talloze organisaties waar je een toer kunt boeken. De walvistours vertrekken vanuit Puerto Madryn of Puerto Pirámides.

De bultrugwalvissen komen elk jaar tussen mei en december naar de Golfo Nuevo baai om hun kalveren ter wereld te brengen. In september en oktober zijn de meeste walvissen te zien. Soms komt het voor dat er een witte walvis in de groep is. Om de walvissen zo min mogelijk te storen tijdens hun paring en broedperiode, mag er in de Neuvo Golf alleen gevaren worden door organisaties die hiervoor een vergunning hebben.

Walvis MadrynZeeleeuwen MadrynPinguins Madryn

Reserva Faunística Península Valdés
Dit reservaat van 3.600 km² heeft een overweldigende variëteit aan flora en fauna. Er leven hier zeehonden, zeeleeuwen, zeeolifanten, pinguïns, veel vogels, guanaco's en Patagonische haas. De grootste trekpleister is de bultrugwalvis. Sinds 1999 staat het Reserva Faunística Península Valdés op de Werelderfgoedlijst.

Puerto Pirámides

Puerto Pirámides is de enige plaats op het eiland. Dit gebied beschermt de Zuid-Amerikaanse zeeleeuwen kolonie en broedplaats op het Valdes schiereiland. Jaren geleden werd dit gebied door de Argentijnse Marine gebruikt voor schietpraktijken. Als gevolg daarvan vielen verschillende rotsen aan stukken. Dit werd een gevaar voor de zeeleeuwen kolonie die hier leefde. Uiteindelijk werd de jacht verboden en begon de kolonie te herstellen. Tegenwoordig leven er ca. 20.000 zeeleeuwen. Vanaf een platform zijn de zeeleeuwen te bewonderen. De mannetjes hebben een donkerbruine vacht en de vrouwtjes zijn te herkennen aan hun goudbruine vacht en ze zijn 1/3 kleiner dan de mannetjes. De beste tijd om hier naartoe te gaan is tussen december en maart.

Punta Delgada

Bij Punta Delgada zijn meer dan honderd zeeolifanten te zien. In het voorjaar zijn dit vrouwtjes met hun jongen. In augustus komen de mannetjes aan land. Ze markeren gelijk hun grondgebied. Komt er toch een mannetje in dit gebied dan volgen er wrede confrontaties en soms zijn er zelfs bloederige gevechten. De zeeolifanten blijven tot eind november. Daarna keren ze terug naar o.a. de Falkland eilanden waar ze rest van het jaar verblijven. Het is een beschermd gebied waardoor alleen kleine groepen mensen worden toegelaten onder begeleiding van een parkwachter.

Punta Tombo

Is een 500 ha groot gebied en sinds 1979 natuurreservaat. Hier leven bijna 1 miljoen Magelhaenpinguïns, een van de grootste kolonies ter wereld. Samen met een gids kun je tussen de kolonie lopen, de pinguïns zijn gewend aan mensen. Er is ook een gebied  afgeschermd met hekken om de pinguïns en hun holen te beschermen. Daarnaast zijn hier veel vogels te zien waaronder dolfijnmeeuwen, kelpmeeuwen, blauwoogaalscholvers, Falkland boot-eend, Magelhaen-aalscholvers, reuzenstormvogels en scholeksters. Het reservaat is open van september tot maart. In januari en februari gaan de jongen het water in.

Centro de Interpretación F. Ameghino
Bij de ingang van het park is dit informatiecentrum, het behandelt de flora en fauna en geschiedenis van het schiereiland, er is veel informatie en er staat een skelet van een bultrugwalvis. Buiten staat een observatietoren die je kunt beklimmen en vanwaar je een weids uitzicht hebt.