Home Contact Nieuwsbrief
 
Amerika
 
 

Argentinië

Landinformatie | Buenos Aires | Córdoba | Iguazú National Park | Klimaat & Beste reistijd | Geografie

Patagonië

Patagonië is een zeer groot gebied in het uiterste zuiden van Zuid-Amerika dat zich uitstrekt over zowel Argentinië als Chili. Het gebied omvat imposante gletsjers, bergen en unieke flora en fauna. Voor natuurliefhebbers is Patagonië een geweldig gebied vol ongerepte natuur dat garant staat voor een onvergetelijke vakantie.

Er zijn heel veel activiteiten mogelijk zoals bergbeklimmen, bezoek aan de gletsjers, boottocht door het Beagle kanaal, een hondensleetocht of een wandeling door het Tiera del Fuego nationaal park.

El Chaltén

El Chaltén is een klein bergdorp dat pas sinds 1985 bestaat. Oorspronkelijk bedoeld om er voor te zorgen dat het gebied in Argentijnse handen bleef. De straten zijn vernoemd naar de eerste Europese kolonisten die hier via Punta Arenas (Chili) aankwamen. Ondanks de harde omstandigheden zijn ze gebleven. De meeste verdienen de kost met houden van schapen. Tegenwoordig draait het vooral om het toerisme, de belangrijkste inkomstenbron van de plaats. Er zijn een aantal bedrijven waar gidsen te huur zijn, een trekking is te boeken of waar materiaal te huur is. Hoewel het een zeer kleine plaats is,  zijn er voldoende accommodaties variërend van campings tot drie sterren hotels en er zijn een aantal restaurants.

El Chaltén is gelegen aan de voet van 2 hoge bergen nl. de Cerro Torre (3.128 m) en de moeilijk beklimbare Cerro Fitz Roy ook wel Cerro Chaltén genoemd (3.405 m) in het Los Glaciares National Park. Het is de uitvalsbasis voor korte wandelingen tot meerdaagse trekkings, al of niet onder begeleiding van een gids. El Chaltén is in 1993 uitgeroepen tot provinciale trekkingstad van Argentinië. Het weer is vrij onvoorspelbaar, er staat altijd wind en het kan zeer koud worden. Hier moet rekening mee worden gehouden bij het plannen van een trip. De plaats ligt vrij afgelegen. Het is bereikbaar per vliegtuig via El Calafate en dan nog 4 uur met de bus. 

El Calafate "Capital Nacional de los Glaciares"

El Calafate is een klein pittoresk plaatsje, gelegen aan de voet van Monte Calafate en het Lago Argentino. Door de ligging in een prachtig landschap van bergen en gletsjers is het de uitvalsbasis naar het dichtbij gelegen Los Glaciares National Park. De plaats is dan ook helemaal ingericht op het toerisme met een ruim aanbod aan excursies naar het park. Er zijn tot 5 sterren hotels, lodges, appartementen, pensions, jeugdherbergen, campings (zomers), veel restaurants, bars en (souvenir)winkeltjes. Sinds 2000 beschikt Calafate over een luchthaven waardoor het toerisme nog meer toenam. Wanneer je een guided tour wilt doen tussen december en maart is het raadzaam deze van tevoren te reserveren.

Parque Nacional de los Glaciares

Het Parque Nacional de los Glaciares is een immens park van 600.000 ha. In 1937 is het gebied tot nationaal park verklaard. Het ligt in het zuidwesten van Argentinië en vormt een natuurlijke grens met Chili. Los Glaciares is, zoals de naam al aangeeft, vooral beroemd vanwege de reusachtige gletsjers. Het schitterende landschap is zeer indrukwekkend en er is een enorme biodiversiteit. Het enorme ijsgebied bestaat uit 47 grote gletsjers en nog ca. 200 kleinere. De bekendste en meest bezochte gletsjers zijn Mayo, Onelli, Perito Moreno, Spegazzini, Upsala en Viedma.
Sinds 1981 staat het Parque Nacional de los Glaciares op de Werelderfgoedlijst.

Fauna: huemul (bedreigd), pudú, guanaco, nandoe, wilde katten, fretten, rode vos, poema, Patagonische grijze vos, stinkdier, vieroogkikker, haas.
Vogels: ca. 100 soorten, zuidelijke of cachana papegaai, Patagonische specht, Darwins Nandoe, de Andes condor, riviereend, Andes caracara, geelteugelgors, Magelhaengors, Grijze Arendbuizerd, Magelhaenscholekster, Vuurlandsnip (zelden, bedreigd), Magelhaenral (zeer zelden), Bandvleugelwipstaart, gans.

Glaciar Perito Moreno
: dit is niet de grootste maar wel de beroemdste gletsjer, 5 km lang en 60 m hoog, deze indrukwekkende gletsjer is nog steeds in beweging, er vallen regelmatig grote brokken ijs af die met een bulderend geluid in het Lago Argentino storten, de meeste kans om dit te zien is tussen november en april (zomer), er worden diverse catamaran tochten langs de gletsjers georganiseerd, ook zijn er wandeltochten onder begeleiding van een gids waarbij je via diverse platformen dichtbij de gletsjer komt.

Perito Moreno

Ushuaia "het einde van de wereld"

Ushuaia is de zuidelijkste stad ter wereld. Het is een vrij jonge stad, gesticht in 1884 als strafkolonie vanwege de geïsoleerde ligging. De Presidio Nacional (gevangenis) werd in 1947 gesloten en is nu een museum. De plaats kijkt uit over een baai waaraan het zijn naam te danken heeft nl. "baai die uitkijkt op het westen" in Yámana taal. Het wordt omringd door bergen en ligt aan het Beagle kanaal, een boottocht over het kanaal is een populaire excursie. Het is de toegangspoort naar het nabij gelegen Tierra del Fuego Parque Nacional.

De bebouwing is zeer gevarieerd en kleurrijk. De eerste Europese kolonisten moesten zich flink aanpassen aan zowel het grillige klimaat als de leefomstandigheden. Vanwege de ligging nabij de Zuidpool, heeft Ushuaia ongeveer 17,5 uur zonlicht in de zomer en maar 7 uur in de winter.

Tegenwoordig is toerisme de grootste inkomstenbron. 's Zomers is Ushuaia de uitvalsbasis voor expeditiereizen en cruises naar Antarctica. Het is een relaxte toeristenplaats met tal van restaurants, souvenir- en kledingwinkels, voldoende accommodatie voor elk budget, reisorganisaties en een casino.

Activiteiten: wandelen, paardrijden, mountainbiken, sportvissen, helikoptervlucht, stoomtreinrit (via deze route kwamen de gevangen aan). In de winter kun je skiën, snowboarden, langlaufen, een hondensleetocht of een rit met een sneeuwscooter maken op Mount Castor waar een skiresort is met stoeltjesliften.

Tierra del Fuego Parque Nacional - Vuurland

Het Vuurland is een gebied van 63.000 ha en ligt op de uiterste punt van Zuid-Amerika. Sinds 1960 is het een Nationaal Park en slechts een klein deel is toegankelijk. Het is een prachtig, ruig en gevarieerd park met subantarctisch bos, meren, rivieren, bergen, steile gletsjervalleien en zomers veel prachtige, kleurrijke bloemen. Er zijn dan ook diverse wandelmogelijkheden variërend in lengte en zwaarte. In het park zijn veel beverdammen in ondiepe rivierbeddingen te zien. Het park heeft een aantal eenvoudige campings. In verschillende delen van het park zijn sporen van de eerste bewoners, de Yámana, ontdekt zoals heuvels met beenderen, mosselschelpen en diverse gebruiksvoorwerpen. Ze woonden in hutten, jaagden op zeehonden en verzamelden schelpdieren. In de loop der jaren werd hun aantal steeds minder door zowel ziektes als moord.

Yamana CampTierra del Fuego NP

Fauna: rode vos, guanaco, zeeotter, zeeleeuw, kortsnuitdolfijn en Magelhaen pinguïn (Beagle kanaal) en geïntroduceerd; Patagonische grijze vos, Canadese bever (teveel), muskusrat, konijn.

Vogels: ca. 200 soorten, Andes condor, aalscholver, ibis, Magelhaengans, scholekster, specht, Magelhaenparkiet, kelp gans, Falkland boot-eend, kelpmeeuw, streepkopspecht, grote fuut, koningsalbatros, zuidpooljager, kwak, gekuifde eend, geelbekpijlstaart, grijze arendbuizerd, kuifcaracara, chimango, Chileense Kievit, jager, wenkbrauwalbatros, Antarctische stormvogel.