Home Contact Nieuwsbrief
 
Amerika
 
 

Argentinië

Landinformatie | Buenos Aires | Córdoba | Iguazú National Park | Klimaat & Beste reistijd | Geografie

Puerto Iguazú

Puerto Iguazú ligt in de uiterste noordpunt van de provincie Misiones op de grens met Paraguay en Brazilië. Dit schilderachtige plaatsje werd in 1901 opgericht en was een havenplaats gelegen in de samenvloeiing van de Rio Paraná en Rio Iguazú. De beroemde watervallen liggen maar 17 km van de stad waardoor tegenwoordig toerisme de belangrijkste inkomstenbron is. In Puerto Iguazú is voldoende onderdak te vinden waaronder hotels, hostels, huisjes en campings. Daarnaast zijn er restaurants, cafés en een casino. Het internationale vliegveld genaamd Aeropuerto Internacional de las Cataratas del Iguazú, ligt 25 km van de stad en is het drukste vliegveld van het hele noordoostelijke gebied. Het stadje Puerto Iguazú heeft een gezellig centrum met een gemoedelijke sfeer. Puerto Iguazú is de uitvalsbasis om de gelijknamige watervallen te bezoeken

Plaza San Martín: op dit plein en in de Paseo de la Identidad in het centrum van Puerto Iguazú komt de Spaanse geschiedenis tot leven in de vorm van fascinerende muurschilderingen gemaakt door Argentijnse kunstenaars, ze hebben allemaal een andere stijl.

Puente Internacional Tancredo Neves
: ook wel bekend als de "Broederschap brug", de brug ligt over de Rio Iguazú en verbindt Puerto Iguazú in Argentinië met Foz do Iguaçu in Brazilië, 489 m lang en 16.5 m breed.
 
La Aripucá: eco-toerisme complex, La Aripucá is een gigantische houten constructie gemaakt van eeuwenoude bomen uit de Misiones provincie, een gids geeft een korte uitleg over o.a. de cultuur, het geloof en de tradities van de lokale bewoners zoals de traditionele manier van jagen, daarna volgt een rondleiding, doel is bewustwording en behoud van de natuurlijke rijkdommen, er zijn 30 soorten eeuwenoude bomen te zien en een traditionele choza (hut), uitrusten kan op grote banken in de schaduw gemaakt van grote boomstammen, het complex bevat een restaurant en er zijn typische Guaraní handwerken en regionale lekkernijen te koop, bij de ingang speelt een vrouw harp.

Hito Tres Fronteras: 3 landenpunt, op een 80 m hoge klif staat een obelisk in de Argentijnsekleuren blauw en wit, de Hito Argentino geeft de grens aan, vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht op de samenvloeiing vaHito 3 fronterasn de Río Iguazú in de Paraná en de omgeving, bij helder weer wel tot 20 km zicht op Paraguay in het westen en Brazilië in het noorden, naast de Hito is een ambachtelijke markt.

Güirá Oga
: opvangcentrum voor vogels maar er worden ook andere dieren opgevangen, doel is om de dieren na genezing weer vrij te laten in de natuur, er is een fokprogramma voor met uitsterven bedreigde dieren, in het opvangcentrum zijn o.a. adelaars, wurgarenden, haviken, kerkuilen, toekans, papegaaien, gieren, apen, capibara's, miereneters, wasbeertjes en een kaaiman te zien.

San Ignacio Miní: uit 1696, ligt in een gebied op de grens met Brazilië, gebouwd door Jezuïtische monniken, zij vestigden zich hier om de lokale  bewoners tot het Christendom te bekeren, in 1773 werden ze verbannen, tegenwoordig is er een museum die het leven en de gewoonten van de Guarani bewoners toont, de Spaanse veroveringen, de missies van de Jezuïten en tenslotte hun vernietiging, de ruïnes staan sinds 1983 op de Werelderfgoedlijst.

Duty Free Shop: sinds 2002, 5000 m², gratis vervoer vanuit de hotels in Puerto Iguazú, het hele jaar open.

Parque Nacional Iguazú

Het Nationale Park Iguazú ligt aan de Argentijnse kant en is opgericht in 1934. Het subtropische park heeft een oppervlakte van 67.620 ha en herbergt een enorme diversiteit aan flora en fauna. Door de dichte vegetatie is de luchtvochtigheid het hele jaar hoog. De gemiddelde temperatuur varieert van 15°C in de winter tot 30°C in de zomer. De grootste trekpleister van het park is Cataratas del Iguazú, de Iguazú watervallen.

Wanneer

Maart t/m november: regenperiode, waterniveau op het hoogst, watervallen meest spectaculair.
Januari en februari: heldere blauwe luchten, vegetatie staat in bloei, warmste periode, hoogste luchtvochtigheid, de meeste Argentijnen hebben vakantie, hotels het duurst.

Cataratas del Iguazú
De spectaculaire Iguazú watervallen liggen in het Iguazú National Park. Iguazú betekent "groot water" in de Guaraní taal. De watervallen zijn al eeuwen geleden ontstaan maar pas in 1542 ontdekt. Aan de Braziliaanse kant heb je beste overzicht maar aan de Argentijnse kant kun je er dichter bijkomen. Vaak worden er excursies naar beide kanten georganiseerd. De Iguazú Falls zijn de breedste ter wereld. De Rio Iguaçu komt in het Parque Nacional Iguazú samen met de Rio Paraná. Afhankelijk van de hoeveelheid water die door de Rio Iguaçu stroomt, ontstaan er tussen de 160 en 275 watervallen. Op het breedste punt zijn de watervallen 2,7 km breed en gemiddeld valt er 1500 m³ water per seconde. Door een plotseling hoogteverschil in de rivier stort het water zich met enorm geweld in de lager gelegen rivier.

Iguazu Falls

Garganta del diablo: de Duivelskeel, dit is de grootste en meest indrukwekkende waterval, de kolossale "keel" is een gigantische U-vormige waterval van 150 meter breed en 80 meter hoog, de watervallen zorgen voor dichte mistwolken, zodra de zon er op schijnt zijn er prachtige regenbogen te zien, via een loopbrug over de Paraná rivier kun je tot aan de rand van de watervallen komen, vanaf hier zie je het water naar beneden storten, het donderende geraas maakt een overweldigende indruk.

Flora: meer dan 2000 soorten planten waaronder varens, bromelia's, orchideeën, palmen, kapokbomen, laurierbomen, gigantische bomen met klimplanten waar fruit aan groeit.

Vogels: 450 soorten; 5 soorten toekans, arenden, reigers, papegaaien, parkieten, eksters, Chileense kieviet, kluizenaarstinamoe, kolibries, gierzwaluwen, zwartmaskergoean.

Fauna: 80 soorten dieren; reuzenotter, miereneters, ocelot, tapir, kaaiman, jaguar (bedreigd), luipaard, Yacaré (breedsnuit) kaaiman, hagedissen, schildpadden, tapirs, coati's (neusbeertjes), herten. Daarnaast zijn er veel soorten insecten en een overvloed aan prachtig gekleurde vlinders.

Activiteiten: er zijn diverse wandelroutes die variëren in lengte en duur.
Sendero verde - ca. 10 minuten (600 m door het bos).
Circuito Superior - 1.15 uur. 
Paseo Garganta del Diablo - 1½ uur.
Circuito Inferior - 2 uur.
Sendero Macuco - 2 uur (7 km).

Luna Llena: volle maan wandeling, een manier om de watervallen op een bijzondere manier te zien, vooraf boeken, beperkt tot 120 mensen per keer.
Iguazú Jungle Explorer: is gevestigd in het bezoekerscentrum, biedt jungletochten en diverse (watersport)activiteiten.
 
Centro de Interpretación Yvyrá Retá: Yvyrá Reta betekent "het land van de bomen" in Guarani taal, in dit Eco-museum leer je o.a. meer over het Iguazú National Park, haar bewoners, de biodiversiteit van de jungle, het klimaat, de cultuur van de regio en er zijn voorwerpen van de Guarani bevolking te zien, het is elke dag open.

Tren de la SelvaTren Ecológico de la Selva: een ecologische trein die loopt op natuurlijk gas en door de bossen van het park rijdt, speciaal voor het park ontworpen, omdat het open is zie je veel van de omgeving, de trein rijdt 20 km/uur om te voorkomen dat er dieren worden geraakt, er zijn 3 stations; Central Station, Cataratas Station en het Devil´s Throat Station.

Faciliteiten
: pizzeria, snackbars, Fast Food "Los Vencejos", restaurant "La Selva", diverse souvenirwinkels, geldautomaat, wc's, faciliteiten voor rolstoelgebruikers, blinden en slechtzienden.

Accommodatie: geen.

Bijzonderheden
Sinds 1984 staat het Iguazú National Park op de Werelderfgoedlijst.
Ga je de volgende dag weer naar het park dan krijg je 50% korting. Het toegangsbewijs moet de eerste dag wel afgestempeld zijn.