Home Contact Nieuwsbrief
 
Amerika

 

 

Brazilië Amazone - Noord

Landinformatie | Amazone gebied | Pantanal | Foz do Iguaçu | Klimaat & Beste reistijd | Geografie

Manaus

Manaus is de hoofdstad van de provincie Amazonas, de grootste staat van Brazilië. Gesticht in de 17e eeuw aan de oever van de Rio Negro. Jarenlang lag het rustig en vrijwel geïsoleerd in het hart van het Amazone gebied, tot de rubberhandel begon te floreren. Manaus werd een rijke stad en trok vooral Europese zakenmensen. Er ontstonden luxe gebouwen zoals het Teatro Amazonas (operagebouw) en de Mercado Municipal (vis- en groentemarkt). Tegen het eind van de 19e eeuw zakte de rubberhandel in en werd Manaus al gauw vergeten. Tegenwoordig is de vergane glorie nog goed in de stad te zien. Manaus heeft inmiddels ongeveer 1,7 miljoen inwoners en als toegangspoort naar het Amazone regenwoud is het toerisme tegenwoordig de belangrijkste inkomstenbron.

Amazone regenwoud

Het Amazonegebied is 6,6 miljoen km² groot, verspreid over 9 landen waarvan het grootste gedeelte in Brazilië ligt. Dit adembenemend mooie regenwoud is niet alleen het grootste maar ook het meest intacte regenwoud ter wereld. De flora en fauna is uniek met veel zeldzame planten en dieren. Er zijn meer dan 30.000 soorten planten, 2.500 soorten vissen, 1.000 soorten vogels, 1.800 soorten vlinders, 324 soorten zoogdieren en 300 soorten reptielen. Grote gedeeltes zijn nog steeds ontoegankelijk. Van de vele diersoorten zijn er nog steeds honderden soorten niet geïdentificeerd. Je kunt hier dagen rondlopen en allerlei mysterieuze geluiden horen zonder ook maar een dier te zien.

De inheemse volken die hier wonen hebben zich volledig aan het regenwoud aangepast. Ze wonen in huizen op palen of drijvende woonarken, leven voornamelijk van de visvangst en zijn sterk afhankelijk van het regenwoud. Voor sommige dieren is het regenwoud het laatste gebied waar ze nog genoeg ruimte hebben om te leven. Maar niet alleen voor dieren en planten is het een belangrijk gebied,ook voor mensen. Het biedt natuurlijke medicijnen en de bomen slaan CO2 op wat de opwarming van de aarde tegenhoudt. Helaas wordt de Amazone steeds meer bedreigt door ontbossing, de aanleg van dammen, wegen en sojaplantages en toenemende veeteelt en landbouw.
Ondanks alles is het Amazone regenwoud een waar paradijs vooral voor vogel- en natuurliefhebbers.

Vogels die in de Amazone regenwoud voorkomen zijn o.a: reuzentoekan, parkiet, papegaai, harpij (kuifarend), kolibrie, reigers, slangenhalsvogels en aalscholvers, trompetvogel (jacami), Amazone ijsvogel, Orpheus winterkoning, geelvleugelara, oranje rotshaan, schreeuwpiha, hoatzin (Cigana) ook stinkvogel of zigeunerhoen, grijskapklauwiervireo, zwarte hokko (mutum) soort boskalkoen

Zoogdieren die in de Amazone regenwoud voorkomen zijn o.a: boto of roze dolfijn (zeldzaam) Orinoco dolfijn, Amazone dolfijn (Tucuxi), een van de kleinste soorten, Amazone zeekoe (lamantijn) = beschermd, capibara, rode brulaap (grootste brulaap), bruine brulaap, bosduivel (zwarte slingeraap), gewone oeakari (aap), mantelaapje, penseelaapje, rode neusbeer (coati), reuzenotter (grootste otter ter wereld), jaguar, panter, gordeldier, luiaard, navelzwijn (pekari), agoeti (goudhaas), gordeldier paca (knaagdier), tapir.

In het Amazonegebied leven 1/3 van alle insecten ter wereld zoals muggen, vlinders en motten, wandelende takken, spinnen (vogelspinnen) en heel veel kevers zoals de neushoornkever en Titanus giganteus, de grootste kever ter wereld (ca. 15 cm).

Enkele reptielen en amfibieën die in de Amazone regenwoud voorkomen zijn o.a: zwarte kaaiman, koraalslang, bosmeesterslang (surucucu), op 2 na langste giftige slang ter wereld, max. 3,7 meter, amazone gifkikker, arrau schildpad, zwarte moerasschildpad, boa's: anaconda, boa constrictor, groene boomboa, regenboogboa, tuinboa

Nergens anders ter wereld leven zoveel verschillende soorten zoetwatervissen en er zijn minstens 30 verschillende soorten garnalen en krabben. De Pirarucu (Arapaima) is een van de grootste zoetwatervissen ter wereld met een lengte van 2 tot 5 meter en een gewicht tot 200 kilo, de inwoners van het Amazonegebied jagen met speren op deze vis.

Vissen die in de Amazone regenwoud voorkomen zijn o.a: rode piranha, sidderaal (geven elektrische schokken), tambaqui (aan Piranha verwante vis), raspzoetwaterrog, dourada (soort meerval), pitu, grootste zoetwatergarnaal ter wereld (tot 48 cm), candiru (canaru) ook wel vampiervis, wordt aangetrokken door bloed.

De reuzenwaterlelie (Vitória Régia) is de grootste bloem ter wereld, het blad kan bijna 2 meter in doorsnede bereiken.

Beste reistijd

De Amazone heeft een heet en vochtig klimaat met gem. temperaturen rond 28°C - 30°C.
Van juni tot december valt er minder regen.
Van december tot mei valt er veel regen, de watervallen zijn dan wel heel mooi